kuva%203%20%285%29-normal.jpg

Pinaattikeitto oli yksi kouluruoka-suosikeistani. Kotona keittoa ei juuri tehty, ja ensimmäisen kerran kokeilin itsetehtyä pinaattikeittoa asuessani Savonlinnassa.

Näin eräässä ohjelmassa tehtävän persilja-pekonikeittoa, joka alkoi houkutella. Sain puhuttua ukonkin innostumaan tästä keitosta ja ryhdyin etsimään tarkempaa ohjetta tuohon keittoon. Keitto oli kuitenkin varsin monimutkainen siihen nähden miten paljon halusin sillä hetkellä käyttää siihen aikaa, joten ajattelin muokata sitä enemmän perinteisemmän pinaattikeiton suuntaan.

Rasvana käytin pekonin paistosta jäänytttä rasvaa, enkä lisännyt sitä. Jauhot menivät varsin paakkuiseksi eikä maidon lisääminen auttanut. Surautin keiton tehosekoittimessa ja jatkoin kuumentamista. Seuraavaksi näytti siltä, ettei persijasta tullutkaan tarpeeksi pientä eikä pinaattikaan antanut sitä kivaa pinaattikeiton väriä. Siispä keitto takaisin tehosekoittimeen ja keitto sai väriä. Maku oli vielä hieman hukassa, mutta kermalisäys todellakin paransi keiton makua.

Ja mikä parasta, ukkokin tykkäsi :)

 

1 pkt pekonia

5 rkl vehnä- tai grahamjauhoja (graham jauhoja n. rkl enemmän)

1 l maitoa

50 g persiljaa pieneksi pilkottuna

100 g pakaste pinaattia

1 dl kermaa

suolaa, pippuria maun mukaan

 

Pilko pekoni saksilla suoraan pinnoitettuun kattilaan, missä teet keiton. Paista pekonisilppu mahdollisimman rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle, mutta jätä rasva kattilaan. Rasvaa pitäisi olla n. 3 rkl, lisää voita tai öljyä tarvittaessa. 

Sekoita rasvan joukkoon jauhot. Lisää noin puolet maidosta ja sekoita hyvin. Jos jauhot jäävät paukuiksi, on tehosekoitin hyvä apu - lisää tosin persilja ennen sekoitusta niin se pilkkoutuu hyvin joukkoon. Lämmitä miedolla lämmöllä ja sekoita, kunnes keitto saostuu. Lisää loput maidosta sekä pinaatti ja persilja sekä kerma. Keitä pari minuuttia, tai kunnes keitto on sopivan paksua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa rapean pekonin ja keitetyn kananmunan kera.