kuva%202%20%284%29-normal.jpg

Tykkään kovasti Jamie Oliverista ja hänen resepteistään. Jonkin aikaa sitten 30 minuutin aterioissa Jamie teki feta-pinaattipiirakkaa (sekä tietenkin kaikkea muutakin) ja jotenkin tykästyin ajatukseen. Ja kun ystäväni Maria - juuston suuri ystävä - ehdotti yhteistä iltaa, ehdotin tämän piirakan tekoa.

Piirakka kootaan filotaikinan sisään. Tutustuin itse ensimmäistä kertaa kyseiseen tuotteeseen. Ensimmäinen yllätys oli kahden tunnin sulatusaika pakkauksessa, ja kotona tajusin että koko pakettihan täytyy siis sulattaa kerralla että ohuen ohuet taikina"lakanat" saa irti toisistaan. Toinen yllätys oli taikina"lakanoiden" koko. Jamien ohjeessa oli "Ota neljä levyä ja levitä ne vierekkäin leivinpaperille". Paikallisesta Citymarketista löytyneet taikinat olivat siis hyvinkin suuria, "lakanoita" eli yksi kerros on yksi pala taikinaa. Itse taikinan käsittely oli varsin simppeliä, kun muisti pitää taikinan kosteahkon pyyhkeen alla. Taikina tarttuu aika hyvin kosteaan pyyhkeeseen, joten parasta on varmaan kastella vajaa puolet pyyhkeestä ja puristaa ylimääräinen vesi muuhun pyyhkeeseen.

Puolitin alkuperäistä ohjetta, sillä siihen tuli huimat 400 g pinaattia. Kaupasta löytyi 70 g tuorepinaatti-laatikoita, joiden jälkeen täydensin osuutta ihan sulattamalla pakastepinaattia. Fetan kanssa suosittelisin hankkimaan vähän parempaa fetaa. Itse ostin yhden palasen pehmeää fetaa, mutta hitusen kaipasin erään saksalaisliikkeen feta-tölkin sisältöä...

Ja parastahan tämä piirakka oli lämpimänä - jääkaappisäilytyksessä taikinan rapeus muuttuu hieman sitkeäksi... Kannattaa paistaa piirakka uunin alatasolla, niin piirakan pohjastakin tulisi rapea. Jamie ratkaisee tämän laittamalla piirakan leivinpapereineen paistinpannuun ja paistamalla ensin liedellä hetken ja sitten vasta uunissa tuossa samassa paistinpannussa. En jotenkaan ole innostunut laittamaan pannujani uuniin, joten päätin luopua  rapeammasta pohjasta.

Niin ja kerrottakoon, että kun sitä taikinaa nyt sitten oli aika paljon, päätin tehdä pakkauksen kyljestä löytyneellä ohjeella vaniljarullia. Taikinaan käärittiin siis sellaista löysää mannapuuroa, joka maustettiin vahvasti vaniljalla - itse lisäsin sitruunan kuortakin. Vesikielellä odottelin rullia uunista, sillä täyte oli varsin hyvää (joskin epäilin sen olevan liian löysää), ja lopputulos olikin sitten mahdollista kaapia pelliltä lusikan kanssa. En siis suosittele tekemään vaniljarullia ainakaan sillä ohjeella, ellei sitten ole kokemusta filotaikinan rullaamisesta. Täytynee vielä harjoitella sitä osuutta...

Mutta tässä feta-pinaattipiirakka kuinka sen itse tein. Tästä voi vilkuilla Jamien versiota. Ja tässähän voisi olla vaikka jotain uutta pääsiäisen pöytään (täältä löytyvät meidän perheen perinteisemmät pääsiäisherkut).

200 g pehmeää fetaa

3 kananmunaa

(~70 g pinjansiemeniä pannulla paahdettuna)

kourallinen emmental-raastetta

loraus oliiviöljyä

rouhittua pippuria

oreganoa

pienen sitruunan kuori raastettuna / osa isommasta

~290g pinaattia (2 x 70 g tuoretta pinaattia + 150 g pakastettua)

filotaikinalevyjä (isoja riittää 4)

oliiviöljyä, pippuria ja suolaa taikinalevyjen väliin

 

Paista pinaatti pannulla tilkassa öljyä ja voita (pakastetulle riittäisi varmaan sulatus). Sekoita feta, juusto ja munat, mausta oliiviöljyllä, pippurilla, oreganolla ja sitruunankuorella. Sekoita jäähtynyt pinaatti feta-seokseen.

Valmistele vuoka. Rutistele leivinpaperiarkki ja avaa rutisteltu arkki pöydälle. Levitä yksi filotaikinalevy leivinpaperille. Voitele kevyesti öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla ja levitä toinen kerros taikinaa. Kerroksia on yhteensä neljä (viimeistä kerrosta ei tarvitse voidella). Aseta leivinpaperi n. 24 cm vuuan päälle ja kaada täyte vuokaan. Nostele ylimääräinen taikina täytteen päälle. Paista 200'C n. 20 min.