IMG_4223-normal.jpg

Tänään on Runebergin päivä. Olen tehnyt aina silloin tällöin tortut itse, mutta tänä vuonna ajattelin ostaa ne kaupasta - ihan vain siksi että Katri Antellin tortut ovat vaan niin hyviä! 

Yllä olevat tortut ovat kuin ovatkin Runebergin torttuja. Tein ensimmäisen kerran itse torttuja asuessani Savonlinnassa Jukolansalossa hyvän ystäväni kanssa. Nuukina opiskelijoina päätimme tehdä tortut siitä mitä kaapista löytyy. Pohjaan löytyi leivän- ja keksinmuruja, päälle omenahilloa ja koristeeksi vihreää koristelugeeliä. Ulkonäkö ei ihan silmiä hivele, mutta maku oli maukas. Laitoin tämän kuvan siksi (sen lisäksi ettei minulla ollut toista kuvaa), että näin eilen tämän kuvasarjan - ainakin itselläni tulee samanlaisia fiiliksiä juuri koristeiden kohdalla. Siksi jätän helposti koristeet laittamatta, koska lopputulos harvemmin on nätti ja hieno. Sitä onkin siis hyvä lähteä opettelemaan: sain joululahjaksi Pullahiiren leivontakirjan, josta ajattelin ottaa oppia. Nyt vain tarvittaisiin juhlat tai pirskeet, mihin tehdä kakku.

Runebergin tortut siis voi tehdä joko muffineiksi tai vuokaan leivoksiksi. Tietysti jos nurkista löytyy korkeita torttuvuokia, niin niihin sitten :) Ohje on muokattu Hesarin ohjeesta, joka on jostain muutaman vuoden takaa. Tortuthan pitäisi vielä oikeaoppisesti kostuttaa punssilla, mutta sitä en ole vielä itse raaskinut ostaa. Maistuvat kyllä ihan hyviltä ilmankin - kostutukseen sopisi varmasti myös rommi- tai manteliaromilla höystetty vesi/sokeriliemi.


200 g voita

2 dl sokeria / fariinisokeria

2 tl vaniljasokeria

2 munaa

2 dl mantelirouhetta

2,5 dl korppujauhoja tai keksin- ja leivänmuruja (kuivattua sokerikakkupohjaa)

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 dl kermaa


Vaahdota voi ja sokeri pehmeäksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Kaada taikina vuokaan tai muffinivuokiin ja paista 175'C vuokaa 35 min, muffineita 15 min. Kostuta ja koristele vadelmahillolla ja tomusokerikuorrutuksella.