Monta vuotta mietin, että miltähän se amerikkalaisten kuuluisa kurpisapiirakka maistuisi. Muutamia vuosia sitten hyvä ystäväni Hanne tuli luokseni itse tehdyn kurpitsahillon kanssa, josta piti päästä eroon. Niinpä kehittelimme siinä tilanteessa oman kurpitsapiirakka reseptin.

Näiden vuosien aikana olen aina muistellut tuota herkullista piirakkaa ja kun näin kaupassa neljäsosan sellaisesta oranssista kurpitsasta, päätin tehdä tuota piirakkaa uudelleen. Kurpitsasta otin siemenet pois (säästin ne) ja pistin palasen sellaisenaan 175'C uuniin. Melkein tunnin tai jopa enemmän se siellä oli kunnes kurpitsa oli lusikalla kokeiltaessa pehmeää. Kaiversin kurpitsan pois kuorestaan suoraan monitoimikoneeseen ja surautin pienen vesitilkan kanssa soseeksi. Puolen kilon palasesta tuli 4,5 dl sosetta, josta 3 dl käytin tähän piirakkaan ja loput keittelin hillonsokerin kanssa (0,25 dl) hillon kaltaiseksi. Lisäsin sekä soseeseen että hilloon hieman kanelia kaveriksi. Hilloa käytin vegaanillekin sopiviin "wienereihin" eli lehtitaikina (ainakin Pirkan versio oli vegaanille sopiva) paloiksi, keskelle painelin sormilla pienet kuopat ja päälle hilloa ja komeudet uuniin.

Ohjeessa on hyvä huomioida se, että ohje on hieman eri hillon kanssa kuin soseen kanssa. Tein oman piirakkani soseesta ja laitoin vain 2 kananmunaa ja lopputulos oli todella muhjuinen (ukkoseni sanoja lainaten) ja paistoaikakin oli varsin pitkä. Eli kolmas kananmuna olisi tehnyt täytteestä jämäkämmän.

POHJA:

2,25 dl vehnäjauhoja

75g  voita

1 tl kanelia

n. 4 rkl kylmää vettä

 

TÄYTE:

~500 g tuoretta kurpitsaa soseena / 3 dl kurpitsahilloa

1,5 dl fariinisokeria (hillon kanssa 0,75 dl)

3 munaa (hillon kanssa 2 kpl)

2 dl (ruoka)kermaa

0,5 tl inkivääriä

0,5 tl kanelia

0,5 tl suolaa

 

Nypi jauhot, voi ja kaneli sekaisin. Sekoita nopeasti vesi ja painele vuokaan. Ripottele pohjalle hieman sokeria ja laita jääkaappiin n. 15 min. Sekoita täytteen ainekset ja kaada pohjalle. Paista 175’C n. tunti tai kunnes täyte on hyytynyt.