Vuosia sitten joulun aikaan lueskelin äidin keittokirjahyllystä erästä jouluruokakirjaa, josta löytyi kinkku-purjopiirakan ohje. Tykästyimme kaikki tuohon piirakkaan, ja sen jälkeen olen äitini kanssa tehnyt sitä moniin juhliin - viimeksi äiti leipoi sitä veljenpoikani synttäreille.

Kokeilin joskus toisia ohjeita, mutta niistä ei koskaan tullut läheskään niin hyviä kuin tuosta piirakasta. Lopulta keksin, miksi. Ohjeista puuttui kermaviili. Tämän jälkeen olenkin vain muunnellut tätä ohjetta mieleiseksi. Viimeksi viikonloppuna tein muffinivuoassa pieniä piirasia. Taikina ei ehkä ihan toiminut noissa pienissä, mutta isossa piirakassa se on oikein mukava peruspohja. Pohja on sopiva n. 27 cm vuokaan. Suluissa on ohje pellilliseen, mikä kannattaakin tehdä sillä piirakka säilyy hyvin pakkasessakin.

 

 

200g (300g) voita

4 dl (6 dl) vehnäjauhoja

n. 3 rkl (4,5 rkl) kylmää vettä

 

täyte:

4-5 sipulia, esim. punasipulia, hopeasipulia, salottisipulia…

1 yksikyntinen valkosipuli tai 3-4 kynttä

öljyä paistamiseen

1 rkl balsamiviinietikkaa tai punaviinietikkaa

2 tl sokeria

1 dl vettä

puolikas kasvisliemikuutio

rosmariinia tai oreganoa

 

TAI

300 g purjoa

2 rkl öljyä

1 tl basilikaa

300 g kinkkua palasina

150 g juustoa raasteena tai palasina (osa voi olla vaikka fetaa)

(kirsikkatomaatteja)

 

3 kananmunaa

2 dl kermaa

2 dl kermaviiliä

 

Nypi voi ja jauhot, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina vuokaan ja jääkaappiin.

Tee täyte: Sipulipiirakkaa varten pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka sekä vesi ja liemikuution puolikas. Hauduta hetki ja lisää rosmariini.

Levitä sipuliseos pohjalle.

 Purjo-kinkkupiirakkaa varten halkaise purjo, pese huolellisesti mahdollinen multa pois ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota öljyssä ja mausta basilikalla. Pilko kinkku, raasta tai pilko juusto ja levitä täytteet pohjalle.

Pieniin piiraisiin tuli simppelisti kinkkusuikaleita tai salamisuikaleita ja osaan päälle tuore basilikan lehti. Tein taikinan 150g voita, mutta puolikas ohje olisi riittänyt: ohjeesta tuli 12 piirasta + 3 kohokasvuuan pohjallista. Kermaviiliseosta tein ohjeen mukaisesti ja se meni viimeistä tippaa myöten muffinivuokiin

Sekoita munat, kerma ja kermaviili. Joukkoon voi rouhia vähän mustapippuria. Kaada täytteen päälle.

Paista 200’C 35-40 min.