Kun olin lapsi, meille ei juuri koskaan ostettu kaupasta suklaavanukkaita tai muita. Tietenkin joskus kun oikein kinusimme, niin saimme purkit. Toisinaan äiti teki itse suklaakiisseliä, joka maistui lapsena melkein yhtä hyvälle kuin ne kaupan vanukkaat. Siis melkein - vähän sama kuin kaupan mehu houkutteli paljon enemmän kuin äidin kotimehu...

Pari kertaa olen itse tehnyt suklaakiisseliä, äidin ohjeella, joka löytyi taas äidin vanhasta kotitalouden vihkosta. Edellisellä kerralla tein tämän juuri ohjeen mukaan, mutta ihmettelin suurta maissijauhon määrää. Laitoin 1 dl maissitärkkelystä, sillä ajattelin ohjeen tarkoittavan sitä. Äitikin oli käyttänyt maissitärkkelystä. Desi maissitärkkelystä teki kiisselistä äärimmäisen tönkköä ja kumman makuista. Ajattelin maun johtuvan vanhasta maissitärkkelyksestä ja päätin kokeilla kiisseliä uudelleen joskus myöhemmin.

Uusi kerta tulikin yllättäen viikko sitten, kun isosiskoni miehineen tuli kylään. Tortilloiden jälkeen kaipasimme jotain makeaa jälkiruokaa ja hetken kaappeja katsottuani päätin tehdä suklaakiisseliä. Tällä kertaa ihan suklaasta, enkä kaakaojauheesta.

Kiisseliä keitellessäni keskustelin äidin ohjeestaa siskoni miehen kanssa, joka sattuu olemaan entiseltä ammatiltaan kokki. Hän huomautti, että äidin ohjeessa luki maissitärkkelyksen sijaan maissijauhoja, jotka tietenkin käyttäytyvät toisin kuin tärkkelys. Tällä kertaa laitoin vähän vähemmän tärkkelystä, osaksi maissia ja osaksi perunaa.

Maitopohjaiseen kiisseliin käytetään yleensä maissitärkkelystä, ja nettiä selatessani löysin tietoa, että perunajauhokiisseli ei pidä jääkaappisäilytyksestä. Voit siis korvata maissitärkkelyksen perunajauholla, mutta kiisselin rakenne muuttuu jääkaapissa. Mutta toisaalta kiisseliä ei välttämättä säily jääkaappiin asti ;)

 7,5 dl maitoa

n. 150 g tummaa suklaata (laitoin 100 g tummaa ja patukan fazerinaa. Tuli aika appelsiinista!) / 4 rkl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

4 rkl maissitärkkelysjauhoja

 

Sekoita 0,5 dl maitoa ja maissitärkkelys. Laita loppu maidosta suklaan kanssa kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut. Kaada maito-maissitärkkelysseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen suklaamaitoon. Keitä 3-4 min hiljalleen. Mausta vaniljasokerilla. Voit lisätä sokeria tarpeen mukaan.

Jos käytät kaakaojauhetta, voit sekoittaa kaikki ainekset kerralla kattilaan. Sekoita koko ajan ja kun seos on kiehahtanut, keitä vielä 3-4 min.

Tarjoa hieman lämpimänä mansikka- tai vadelmahillon kera.

Säilytys jääkaapissa - jos siis sinne asti jää ;)

Vinkki! Kiisseli kuorettuu helposti, mutta Valion ohjeen mukaan kiisseli ei kuorretu, jos kiisselikattilan villentää kylmässä vedessä sekoitellen kiisseliä kunnes se on huoneenlämpöistä.