Ukkoni vietteli tuossa huhtikuun puolella muutaman päivän reissussa, joten sain mahdollisuuden tehdä muutamia omia lemppariruokia. Opiskellessani Savonlinnassa innostuin ystäväni kasvissyönnin puitteissa porkkanalätyistä. Kun kerroin asiasta äidilleni, hän kertoi, että hänellä on hyvä porkkanapihvien ohje. Ohje löytyi äidin mustakantisesta kotitalouden vihkosta ja tuon jälkeen olen muutamankin kerran tehnyt näitä maukkaita pihvejä. Harmi vain että ukko-kulta ei näistä niin kauheasti välitä.

Porkkanapihvithän voi tarjota juuri niin kuin itse tykkää. Alkuperäisessä ohjeessa ehdotettiin kermaviilikastiketta, mutta itse rakastan valkokastiketta, joten tein sitten sitä. Kaveriksi voi keittää muutaman perunan, mutta yksin ollessani otin vain ison kasan pihvejä ja reilusti kastiketta. 

Pohdiskelin pitkään valkokastikkeen salaisuutta, sillä äidin tekemä oli aina parempaa kuin omani. Lopulta keksin salaisuuden: suola. Ei sitä nyt ylettömästi saa laittaa, mutta tässä kastikkeessa sitä pitää olla. Se tuo makua paremmin esille. Joskus myös tuskailin paukkuisuuden kanssa, ja sen saa estettyä lisäämällä maitoa ensin voi-jauhoseokseen vain sen verran että pohja peittyy ja lopputulos näyttää lähinnä velliltä. Silloin voi lisätä maitoa ja lopputulos on varsin sileä. 


 

 

5 dl porkkanaraastetta

0,75 dl korppujauhoja / kaura tai vehnälesettä

2,5 dl ruokakermaa

0,75 dl graham / vehnäjauhoja

0,5 dl sulatettua voita (~50g)

2 tl suolaa

3 munaa

mausteita (esim. juustokumina, paprikajauhe, valkosipulijauhe…)

 

Sekoita korppujauhot ja jauhot ruokakermaan ja anna turvota n. puoli tuntia. Lisää joukkoon loput ainekset ja paista lettupannulla pihvejä suht. miedolla lämmöllä. Tarjoa esim. valkokastikkeen kera.

 

3 rkl voita / öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

n. 4 dl maitoa

suolaa

mustapippuria

 

 

Sulata voi kattilassa. Voin voi laittaa sulamaan kattilaan jo kun paistat pihvejä, lieden oma lämpö sulattaa kattilaa hyvin. Lisää jauhot ja sekoita – älä kuitenkaan ruskista. Laita kattilan lämpöä pienemmälle ja lisää vähän maitoa. Sekoita voimakkaasti. Lisää maitoa vähitellen kun kastike sakenee. Keittele pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 5-10 min.