Jauhemaksapihveihin liittyy paljon hyviä muistoja. Äiti teki niitä yhteen aikaan hyvin usein, ja muistan sen suunnattoman pettymyksen kun koulun maksapihvit eivät olleet lähellekään niin hyviä. Oli siis vaikea selittää muille, että yksi suosikkiruokani ovat maksapihvit valkokastikkeella. Ja tämä ohje kelpaa myös niille, jotka ovat ehkä suhtautuvat muuten maksapihveihin epäluuloisesti - ovat sen verran herkullisia pihvejä!

Näin isompana olen itse tehnyt maksapihvejä muutaman kerran. Harmillisesti ukkoni ei jaa samaa innostusta näihin pihveihin, joten kovin usein ei niitä viitsi tehdä. Ohje on kuitenkin äärimmäisen simppeli - kunhan löytää jauhettua naudan maksaa. Ainakin meidän lähi-marketissa jauhettua maksaa löytyy aina silloin tällöin, eikä hinta juuri päätä huimaa.

Valmiit pihvit kannattaa säilyttää esim. lautasen ja folion alla. Äidilläni on metallinen kannellinen astia, jossa pihvejä on hyvä pitää lämpimänä. Pitäisi varmaan hankkia itsellekin sellainen... Tästä ohjeesta tulee varsin mukavasti kahdelle, kolmellekin jos ei ole isoja syömäreitä. Äitini teki aina neljä-henkiselle perheellemme kuulema tupla-annoksen, ja jäljelle jääneitä pihvejä käytiin napsimassa jääkaapista kylmänäkin.

 

 

reilu 200g jauhettua naudan maksaa

suunnilleen saman verran perunaa raastettuna (mieluummin vähemmän kuin enemmän)

puolikas sipuli

25 g voita sulatettuna

~1/2 tl suolaa

 

Raasta perunat ja sekoita maksan joukkoon. Pilko sipuli pieneksi. Sipulin voi pehmentää pienessä vesitilkassa ja voi nokareen kanssa mikrossa, mutta tämä ei ole todellakaan välttämätöntä. Lisää taikinaan kaikki ainekset ja paista ohukaispannussa pihveiksi. Suositeltavaa on käyttää ei-niin-kuumaa pannua, että peruna ja sipuli ehtivät kypsyä. Taikinaa ei kannata laittaa ohukaispannulle kuin vajaa ruokalusikallinen per kolo. Tarjoa valkokastikkeen ja perunoiden sekä porkkanaraasteen kera.