Lapsena yksi suosikkiruokiani oli äidin tekemä jauhelihakastike, jota syötiin spagetin kanssa. Äiti aina jaksoi kertoa tarinaa ohjeen syntymisestä - sekä monen muunkin hyvän ruokaohjeen syntymisestä. Apuna kehittelyssä oli toiminut äidin paras ystävä, kummitätini. 

Tämä kastike on kulkenut myös mukanani kotoa lähdettyä, sillä ruoka on äärimmäisen opiskelijaystävällinen: sitä tulee halvalla, varsin helposti ja paljon. Viime syksynä ruokin muistaakseni 500 g jauhelihaa ja samalla määrällä porkkanaa 10 opiskelijaa 1e korvausta vastaan. Tuohon hintaan oli tietenkin laskettu myös se spagetti. Vaivaa tähän kastikkeeseen pitää nähdä peruskastiketta enemmän, sillä kastiketta tulisi hauduttaa ainakin 3 tuntia, mutta se on sen vaivan arvoista. Eikä kastikkeen ääressä tarvitse seisoskella, mitä nyt muutaman kerran käydä sekoittelemassa, niin kastikehan valmistuu melkein itsestään!

Ja pääsääntöisesti tätä kastiketta jää aina. Kotona sitä syötiin toisena päivänä spagetin JA mikrossa kypsennettyjen perunoiden kanssa. Kastike sopii oivallisen hyvin myös pitsaan tomaattikastikkeen korvaajaksi - mikä hyvä tapa hyödyntää jäljelle jäänyt jauhelihakastike vaikka iltapalla! 

Muutama asia kannattaa ottaa huomioon. Ensinnäkin kastiketta voi muokata äärimmäisen helposti. Jauhelihaa ja porkkanaa tulee aina saman verran, siihen sitten voi suhteuttaa sipulin määrän (meillä syödään niin paljon sipulia että laitan helposti tuohon annokseen 4 kpl - ja sama pätee valkosipulin kanssa. Sitä ei voi olla koskaan liikaa! :D). Äiti lisäsi joskus kastikkeeseen myös kesäkurpitsaa. Lapsena se tuntui pyhäin häväistykseltä, mutta nyt voisin sen hyväksyä mukisematta. Tähän kastikkeeseen sopivat myös maustetut tomaattimurskat. Meillä oli viimeksi jotain yrttimaustettua...

Toisekseen, kastiketta tulee siis aika paljon kerralla. Ja sitä kannattaa tehdä kerralla paljon ja laittaa osan vaikka pakkaseen. 400g jauheliha ja porkkana mahtuu juuri ja juuri 3 litran kattilaan, 5 litran kattilaan arvioisin mahtuvan ainakin 800g jauhelihaa ja porkkanaa.

Kolmanneksi huomioitakoon, että jos kastike vaikuttaa liian vetiseltä, voi joukkoon heittää hieman vehnäjauhoja. Vetisyyttä poistaa sekin että keittelee kastiketta viimeisen puoli tuntia ilman kantta.
 
400g jauhelihaa
400g porkkanaa raastettuna
2-3 sipulia
1-2 yksikyntistä valkosipulia / 4-8 kynttä
öljyä / voita paistamiseen
2 prk (á 390-500 g) tomaattimurskaa
2 prk tomaattipyrettä
1-2 lihaliemikuutiota
oreganoa, mustapippuria, suolaa
 
Kuullota kattilassa, miedolla lämmöllä, sipulia ja porkkanaa. Lisää tässä vaiheessa puolet valkosipulista mukaan myös. Samaan aikaan ruskista pannussa jauhelihaa.
 
Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää tomaattimurskat ja pyreet sekä 2 tomaattimurskapurkillista vettä ja lihaliemikuutio(t). Sekoittele. Lisää ruskistunut jauheliha sekä loput valkosipulista ja anna kastikkeen hautua 3 tuntia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Itse yleensä aloitan teholla 3, jonka alennan tunnin päästä 2 teholle ja viimeisen puolen tunnin aikana teholle 1. Mausta reilusti oreganolla ja mustapippuria sekä lisää suolaa tarvittaessa.