Tätä piirakkaa isoäidilläni oli tapana tehdä joskus mökillä. Raparperia hänellä oli, ja on edelleen, varsin paljon, joten piirakkaa oli melkein aina kun siellä kävimme. Mökkipiirakaksi tämä sopiikin hyvin, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään ja paistetaan uunissa.

Ohje on lähes sama kuin isoäidillä, joskin löysin sen vanhempieni mökiltä jostain vanhasta Kotiliedestä. Sen jälkeen olen itsekin tehnyt tätä piirakkaa joka kesä. Joskus syksyllä ja talvellakin, sillä piirakan täytteeksi sopii myös hyvin omena. Ja voisihan sitä raparperia pakastaakin, että talvella voisi fiilistellä kesän maulla. Kodin kuvalehdessä ohjeistettiin, että raparperi pitäisi vain kuoria ja pilkkoa pieneksi ja pakastaa pienen sokerimäärän kera.

Yksi muisto tästä piirakasta liittyy viime kesään, taisipa olla peräti tasan vuosi sitten. Olin sijaisena lasten kesäpäivillä ja työrupeamani kesti 2 viikkoa. Päätin sitten leipoa piirakkaa viimeiseksi päiväksi ja vaniljakastike mukanani menin leiripaikalle. Piirakka saikin hyvän vastaanoton ohjaajien keskuudessa, ja joku kysyi kuinka monta munaa ohjeessa on kun pohja on niin kuohkea. Ihmetys oli suuri, kun kerroin ettei pohjassa ole yhtään kananmunaa. 

Ohjeesta saa helposti maidottoman käyttämällä vaikka soija- tai kaurajogurttia. Tärkeintä nesteen kanssa on se, että se on hapanta. Silloin sooda tykkää toimia. Ja piirakan nykyhinnasta en osaa sanoa, taitaa mennä pellillisen hinta hieman yli euron. Penni tai sentti tai euro, tämä piirakka kelpaa myös pakastettavaksi vierasvaraksi eikä se pistä kauheasti pahakseen jääkaappisäilytystäkään.

Tällä ohjeella tulee pellillinen piirakkaa.
 
6 dl piimää / maustamatonta jogurttia / kermaviiliä
3/4 dl öljyä
3,5 dl sokeria
9 dl jauhoja
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 l raparperia tai omenaa kuutioina
0,5 dl fariinisokeria
omenoiden kanssa myös n. 1 tl kanelia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Lisää kuivat nesteisiin ja sekoita. Kaada taikina uunipellille, päälle raparperia tai omenaa ja sokeria (ja kanelia). Paista 225'C n. 25 min