Jos rahkapersikkakakku ja pääsiäiskakku kuuluvat pääsiäiseen, niin kyllä siihen kuuluu ehdottomasti pashakin! Tätäkin herkkua on syöty meillä aina - joskus rusinoilla, joskus ilman, joskus taidettiin kokeilla suklaahippujakin ja jotain kevytversioita, mutta aina olemme palanneet tähän perinteiseen ohjeeseen. Se on vain niin hyvää. Itse tosin suosin rusinatonta pashaa, mutta muiden syöjien vaatimuksesta lisään niitä aina mukaan. Ehkä vielä joskus teen ihan oman pashan ;)

Pashahan on erityisesti Itä-Suomen herkku, mutta selkeää yhteyttä ei meillä sinne suuntaan ole. Pasha on kuulunut myös äitini lapsuuteen. En tosin ole vielä ennättänyt kysyä, oliko isoäidin lapsuuteen pasha tai se, mistä tämä ohje on yleensäkään perheeseemme päätynyt.

Aina kun olen kertonut, että meillä syödään pääsiäisenä pashaa, ei kukaan ole edes tiennyt mitä se on. Nyt,  ensimmäistä kertaa, kuulin että uuden ystäväni perheessä syödään aina pashaa - ja erityisesti kulitsan kera. Tuo herkku on vielä itsellä jäänyt kokeilematta ja hetken jo mietin, että tekisin pashan seuraksi baba-pullia, mutta ne jäivät vielä tältä vuodelta.

Äitini on hankkinut oikean, puisen pashamuotin, joka pitää liottaa kylmässä vedessä ennen käyttöä. Muotissa meillä käytetään harsokangasta. Mutta puhdas kahvisuodatin suodatinpaperin kanssa kelpaa oikein hyvin. Tällä ohjeella tulee kaksi kahvisuodattimen kokoista pashaa.
 
100g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
2 prk (5 dl) rahkaa
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl rusinoita
1/2 dl sitruunamehua
2 dl vispi- tai kuohukermaa vaahdotettuna


Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset. Kaada massa suodatinpaperilla vuorattu kahvisuodattimeen tai muuhun muottiin ja laita kuppi tms. suodattimen alle. Valuta pasha seuraavaan päivään. Kumoa lautaselle ja nauti.