Vaikka pääsiäinen meni jo, ei pääsiäinen virallisesti kuitenkaan vielä loppunut. Pääsiäisen aikahan jatkuu aina helluntaihin saakka, joten pääsiäiskakun ohjeen voi vielä oikein hyvin julkaista! :)

Tätä pääsiäiskakkua on syöty meillä aina pääsiäisenä. Kakku on oikeasti ambrosiakakku, mutta meillä se tunnetaan vain pääsiäiskakkuna - mutta kukas sitä estää leipomasta muutenkin keväällä! Lapsena en pitänyt kakkua niin tärkeänä kuin pashaa, mutta hillotut appelsiininkuoret ja rouhitut mantelit tomusokerikuorrutuksen päällä ovat jättäneet lähtemättömän makumuiston. Nyt tämä kakku kuuluu lähtemättömästi myös omiin suosikki-pääsiäisherkkuihin.

Tähän pääsiäiseen saakka kakun on tehnyt isoäitini, joka teki sen aina samassa varsin pienessä vuuassa. Kakku oli siis korkeampi kuin kuvassa. Ja kakku oli tarjolla aina samalla lautasella ja niin, että kuorrute levisi lautasen reunoille. Äitini ja hänen siskonsa raaputtivat kilpaa kuorrutetta lautasen reunalta. Tällä kertaa isoäiti ei enää jaksanut leipoa, joten päätimme äidin kanssa leipoa kakun - silläkin uhalla ettei siitä tulisi niin hyvää kuin isoäidin tekemänä.

Huoli oli turha, kakku oli hyvää - ehkä jopa hieman parempaa ;)

Kakku kannattaa siis leipoa aika pieneen pyöreään vuokaan ja vuuan jauhottamiseen kannattaa käyttää erityistä tarkkuutta - etenkin jos käyttää muuta kuin irtopohjavuokaa.
 
3 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
 
päälle:
1 appelsiini
2-3 dl tomusokeria
0,5 dl sokeria
1 dl vettä
kourallinen tai enemmän mantelirouhetta (itse paahdettuja)

 
Vaahdota munat ja sokeri oikein hyväksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voisula ja jauhot siivilän läpi ja sekoita rauhallisesti ainekset sekaisin. Kaada jauhotettuun, pyöreään (~20-24 cm) korkealaitaiseen vuokaan ja paista 175’C 30-45 min. Tarkista kakun kypsyys 30 min jälkeen tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista. Kumoa kakku ja jäähdytä.

Kakun paistumisen aikana valmista hillotut appelsiinin kuoret: Kuori hyvin pesty appelsiinia kuorimaveitsellä tai siihen tarkoitetulla kuorimisvälineellä. Älä ota kovin paksuja paloja, valkoinen osa on kitkerää. Keitä kuoria vedessä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää tavallinen sokeri ja keitä pari minuuttia. Älä kuitenkaan hauduta koko nestettä pois. Nosta kuoret lautaselle odottamaan.
Purista appelsiinista mehu, sekoita 2-3 rkl appelsiinimehua tomusokeriin. Tarkkaile tomusokerin määrää, sillä jos kakku on korkea tai laaja, sitä voi tarvita enemmän.

Voit kostuttaa kakkua hieman appelsiinin mehulla, mutta tämä ei ole välttämättä tarpeen. Levitä kuorrute kakun päälle ja koristele hillotuilla appelsiininkuorilla ja mantelirouheella.