Kesään ja tuoreisiin marjoihin on vielä kuitenkin sen verran aikaa, että tämä torttu ei nyt ehkä ole ihan "sesonkiherkkua". Mutta toisaalta jos pakkasesta sattuu löytymään vielä marjoja, niin mikäs sen mukavampaa kuin leipoa torttu joka muistuttaa kesästä! 

Olen saanut tämän ohjeen joskus 15-vuotiaana Sonkajärvellä, jossa olin kyläilemässä kahden ystäväni luona. Se taisi olla vielä ensimmäisiä kertoja kun olin heidän luonaan kesällä. Ystäväni oli tehnyt tätä torttua meille ja muistan, kuinka hyvältä se maistui.  Se hetki on kovin valoisa hetki - saattoi myös johtua siitä että keittiö taisi olla ihan uusi. Sain tortun ohjeen ja sen käsinkirjoitettu versio pyöri pitkään reseptikansiossani pitkään ennen kuin tein sitä uudelleen Savonlinnassa eräälle ystävälle. 
Aina aika-ajoin tämä ohje on käynyt mielessäni ja nyt, kun pakastimesta löytyi punaherukoita ja ystävä oli tulossa kylään, päätin leipoa herukka-marenkitorttua. Ja maku oli kyllä melkein yhtä hyvä kuin silloin ennen. Tai ainakin näin muistan. Se saattoi johtua tuoreista marjoista...

Itseltäni ei löytynyt kaapista kuin ruokakermaa, mutta sehän sopi oikein moitteettomasti :)

 

1,5 dl sulatettua voita
2 keltuaista
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kermaa tai maitoa
 
4 dl punaherukoita
(pakastemarjojen päälle ~3 tl perunajauhoja sihdattuna)
 
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria

 
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kookoshiutaleet keskenään. Voitele ~27 cm pyöreä vuoka ja jauhota kookoshiutaleilla.
Vatkaa käsin voi, keltuaiset ja sokeri (älä laita sulatettua voita heti kuumana – anna siis jäähtyä hetki) kunnolla sekaisin. Lisää jauhot ja kerma/maito seokseen vuorotellen. Kaada seos vuokaan ja päälle herukat ja mahdollinen perunajauho. Paista 175’C 15 min.
 
Vaahdota marenkia varten valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen sokerit mukaan. Lisää marenki piirakan päälle ja jatka paistamista n. 15-25 min.