Teimme mieheni kanssa tänä kesänä lähes pari viikkoa kestäneen reissun ihan kotimaan kamaralla. Vierailimme ystävien ja sukulaisten luona, joten suurimmaksi osaksi söimme ihan kotiruokaa reissun aikana. Reissun ehdottomasti herkullisimmat ruuat saimme tätini luona, kuten uunilohta pesto-peitteellä ja Kiovan kanaa. Jyväskylässä serkkuni luona saimme kuitenkin jotain ihanan yksinkertaista: tomaatti-spagettia. Olin jotenkin kovin hämmilläni siitä, kuinka simppeli ohje on ja mielessäni varioin ohjetta jo vaikka mihin suuntaan. Mieheni sekä serkun mies, joka meille tätä herkkua teki, toppuuttelivat minua ja sanoivat: "Tämän ruuan juju on sen helppous. Älä tee siitä vaikeampaa kuin se on!". Siispä takaisin kotiin päästyämme teimme melkein heti tomaatti-spagettia, ja tulihan siitä hyvää. 

Ohje on varsin hyvä juuri tähän aikaan, kun tomaatit ovat halvimmillaan. Tomaatiksi käyvät niin isot tomaatit kuin miniluumutomaatit. Kirsikkatomaateista en ole vielä kokeillut, mutta uskoakseni nekin käyvät :) Spagetin arviointi on aina kovin vaikeaa, jonka vuoksi meillä onkin spagettimitta. Sen jälkeen ylimääräisiä tai vajaita spagettikattiloita ei ole juuri tullut ;) Ja valkosipulia saa laittaa ihan maun mukaan. Mieheni mukaan sitä ei ole koskaan liikaa. Itse olen hieman toista mieltä, mutta reippaasti sitä saa kuitenkin olla. Tämä ohje on kahdelle.

 

 ~0.5 isoa tomaattia / nokka lohkoina (kannattaa pyöristää kokonaisiin tomaatteihin ;))

2-3 rkl oliiviöljyä

1 yksikyntinen valkosipuli (3-4 kynttä)

tuoretta basilikaa 3-4 lehteä (varovaisemmin kuivattua)

mustapippuria rouheena

(oreganoa)

spagettia sopivasti kahdelle

 

Keitä spagetit hyvin suolatussa vedessä. Pilko samalla tomaatit lohkoiksi. Laita erillisen kulhon pohjalle ensin öljyä, sitten valkosipulia puristettuna tai pieniksi silputtuna, basilikaa, basilikaa ja tomaatit. Sekoita hyvin. Kun spagetti on lähes kypsää, valuta vesi pois ja kaada spagetti kulhoon. Sekoita hyvin ja anna levätä sen verran kun otat kaapista lautasen ja jääkaapista parmesaaniraastetta ja mahdollisesti myös mozzarellaa kaveriksi. Nautiskellaan mielellään aurinkoisella parvekkeella kesästä nautiskellen :)